Diş Hekimi Derya Elik | İmplant Tedavisi | Karşıyaka Diş Hekimi

İmplant Nedir?

İmplant, çene kemiğinde, dişsiz bölgelere uygulanan titanyum vidalardır. 

İmplant tedavisi sayesinde dişsiz bölgede komşu dişlerin kesilmesi engellenmektedir. Çünkü komşu dişler kesildiğinde bile bazen o boşluk tam konforlu kapatılamayabilir. Hatta bazen kesilecek komşu diş bile bulamayabiliriz. Çünkü ağız içi tamamen dişsiz de olabilir. 

İmplant 18 yaş üstü, çene kemiği gelişimi tamamlanmış her hastada yapılabilen bir uygulamadır. İmplant uygunluğu röntgen ve bilgisayarlı tomografi çekimleri ile anlaşılabilmektedir. Çünkü implantın belli bir çap ve boyu vardır, yani belli bir genişliği ve uzunluğu vardır. Ona göre implantları belli açılarla, gerekirse önceden hazırladığımız akrilik kılavuzlarla belirleyip o şekilde kemik içerisine yerleştirmekteyiz.

İmplant yaptıktan sonra beklediğimiz segonder iyileşme yani kemikleşme süreci tamamlandıktan sonra; üst yapı dediğimiz kısım, protetik diş kısmı, yani çiğnemeyi yapan kısım bölgeye yüklenir ve hasta çiğneme konforuna kavuşmuş olur. 

Şeker Hastalarında İmplant Tedavisi 

Diyabet hastaları tip 1-tip 2 diye ikiye ayrılır. Tip 1 diyabette insülin üretimi yoktur,  Tip 2 insülin var ama işlevsizdir. Eğer hasta  şeker ilacını düzenli kullanıyor ve şeker oranı belli bir düzeyde ise diyabetin neden olduğu kollajen mekanizması bozukluğu sorun teşkil etmez ve hastaya implant yapılabilir. Ama aktif dönemde ise hastaya implant uygulaması yapılamaz. İmplantın kemikleşme problemleri büyük risk teşkil eder.

Çene kemiği erimesi olan ya da vücutta genel osteoporoz riski olan hastalarda implant yapılamaz.  Kanser tedavisi gören hastalarda ise ilk 5 yıl içerisinde çene erimesi riski olduğundan dolayı implant tedavisi yapılamaz. 

Tedavi süreci şu şekilde ilerlemektedir: implant uygulamasından sonra minimum 1 ay, maksimum 3 ay; üst çenede ise, çene kemiği çok yumuşak yapıdaysa, 4 aya kadar beklenebilir. Yani yıllar süren  dişsizlik döneminden sonra bu implant yükleme bekleme süreleri hastaya çok kısa gelir, bu da hastada riski sıfıra indirgemek içindir. Yani hemen yükleme ( protetik diş kısmı)  yapılabilir ama daimi yükleme için kemikleşme sürecinin tamamlanması gerekmektedir.

Dişsizlik büyük bir konforsuzluktur, hastanın hayat kalitesi oldukça düşüktür, hepimizin en büyük hobilerinden biridir belki de yemek yemek ve bu hastalar bu hobiden yoksunlardır, keyiften yoksunlardır.

Bir de tabii ki genel sağlık sistemini de etkiler, sindirim sistemi bildiğimiz gibi ağızdan başlar, yeterli çiğneme yapmazsak bütün sistemlerimiz olumsuz etkilenir. Ve de tabii ki estetik olarak da çok önemli, hastanın bütün motivasyonu tabii ki gülüş üzerinedir, Herkes mutlu bir gülümsemeyi hak eder.

İmplant 18 yaş üstü çene kemiği gelişimi tamamlanmış ve de bizim oral diagnoz dediğimiz ilk tedavi, ilk teşhis kısmında aldığımız röntgen ve bilgisayarlı tomografi ile yeterli kemiği olan hastaya yapılabilir.

Kontrolsüz diyabet hastalarında implant uygulanması risk oluşturur. Çünkü bu hastalarda iyileşme mekanizması (kollajen yapisi) bozuktur.

Bir diğeri ise kemik erimesi olan, implantı kemiğe yerleştirdiğimiz için hastada bir osteoporoz durumu varsa tabii ki risk oluşturur. Gene bunu kanser hastalarına bağlayabiliriz, kanser hastalarının kullandığı bifosfonat bazlı ilaçlar osteoradyonekrozu tetikler, bu hastalarda da ilk 5 yıl sakıncalıdır.

Tedavi süreci, kemikleşme süreci tamamlandıktan sonra üzerine protetik diş dediğimiz yükleme ile sona erer. Tedavi süreci hastanın kemik yapısına göre değişkendir.

Üst çeneye greft dediğimiz kemik tozu vesaire eylediysek beş aya kadar çıkabilir. Tabi bu süreçte hasta dişsiz kalmaz, geçici protetik tedaviler uygulanır ama risk almamak için daimi yükleme mutlaka bir ay sonra olmalıdır. Tedavi süreci, bu şekilde tanımlanmaktadır.